EtusivuAjankohtaista

Ajankohtaista | 01.02.2024

Biologisten lääkkeiden resepteissä vääriä voimassaoloaikoja

Biologisten lääkkeiden käyttäjien kannattaa tarkistaa reseptiensä voimassaolo hyvissä ajoin

Biologisia lääkkeitä käyttävien on syytä käydä hyvissä ajoin uusimassa lääkereseptinsä. Vuonna 2023 kirjoitetut reseptit tulee uusia vuoden sisällä siinäkin tapauksessa, vaikka reseptiin olisi kirjattu voimassaoloajaksi kaksi vuotta. Biologisia lääkkeitä ovat esimerkiksi diabeetikkojen käyttämät insuliinit ja monet reuman hoidossa käytettävät itse pistettävät lääkkeet. Niihin luetaan myös muun muassa rokotteet, verivalmisteet (esim. hyytymistekijät), allergeenit, ja geeni- ja soluterapiatuotteet sekä kudosmuokkaustuotteet.

Taustalla on tämän vuoden alussa voimaan tullut asetus, joka rajaa biologisten lääkkeiden reseptien voimassaoloajan kahdesta vuodesta yhteen vuoteen.

Tieto asetusmuutoksista on saavuttanut lääkärit viiveellä, eivätkä potilastietojärjestelmät ole olleet tilanteesta ajan tasalla. Tämän vuoksi osa biologisten lääkkeiden lääkemääräyksistä on edelleen kirjoitettu kahdeksi vuodeksi. Potilaille on siis päätynyt reseptejä, joissa on väärä voimassaoloaika. Potilasohjeessa ja OmaKanta-palvelussakin saattaa lukea, että lääke olisi voimassa kaksi vuotta, vaikka todellisuudessa voimassaoloaika umpeutuu jo 12 kuukauden päästä lääkkeen määräämispäivästä.

Biologisten lääkkeiden lääkemääräyksiin liittyvä asetusmuutos on osa edellisen hallituksen tekemää lääkesäästöpakettia. Osana vuoden 2023 lääkesäästöjä tarkennettiin lääkäreiden velvoitteita määrätä edullisinta biologista lääkettä ja samalla lyhennettiin biologisten lääkkeiden reseptien voimassaoloaikaa 12 kuukauteen. Viranomaiset eivät kuitenkaan ole informoineet riittävästi lääkäreitä eikä biologisia lääkkeitä käyttäviä asiasta.

Reseptin voimassaoloajan lyhentyminen yhteen vuoteen koskee ainoastaan biologisia lääkkeitä.