EtusivuAjankohtaista

Ajankohtaista | 01.11.2022

Kausi-influenssarokotukset Kymsoten alueella

Vuonna 2022 influenssarokotukset alkavat Kymenlaaksossa porrastetusti marras-joulukuussa.

Influenssarokotukset annetaan ensisijaisesti Kymsoten koronarokotuspisteillä. Lisäksi influenssarokote voidaan antaa muun hoitajan vastaanotolle varatun ajan yhteydessä terveysasemilla.

Lisätietoa rokotuspisteistä ja -ajoista löytyy osoitteesta: https://www.kymsote.fi/fi/influenssarokotukset-kymenlaaksossa-2022

Kenelle maksuton influenssarokote?

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. Lähipiirin osalta rokotusta tarjotaan maksutta ainoastaan vakavalle influenssalle erittäin alttiiden lähipiirille.

Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja:
- Kaikki 65 vuotta täyttäneet henkilöt
- Alle 7-vuotiaat lapset
- Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat. Suurin vaara sairastua vaikeaan influenssaan on niillä, joilla on jokin perussairaus kuten krooninen sydän- tai keuhkosairaus, diabetes tai munuaisen vajaatoiminta
- Raskaana olevat henkilöt
- Varusmies- tai asepalveluksen aloittavat henkilöt
- Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
- Henkilöt, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa kuten vankeinhoitolaitoksissa ja vastaanottokeskuksissa.

Vakavalle influenssalle erittäin alttiiden lähipiirien rokotukset ovat maksuttomia

Edellä mainittujen lisäksi maksuton influenssarokotus tarjotaan vakavalle influenssalle erittäin alttiiden lähipiirille. Lähipiirin osalta maksuttoman influenssarokotteen voi antaa henkilölle, joka on toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen.

Toistuvasti läheisellä kontaktilla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö asuu samassa asunnossa tai on viikoittain kasvotusten tekemisissä suojattavan ihmisen kanssa. Lisäksi maksuttomaan influenssarokotteeseen on oikeutettu, jos on toistuvasti läheisessä kontaktissa sellaisen vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa, jota ei voida suojata influenssarokotteella.

Vakavalle influenssalle erityisen alttiita ovat
- voimakkaasti immuunipuutteiset ihmiset
- vakavasti sairaat ihmiset
- vakavalle influenssalle alttiit ihmiset, joille rokotetta ei voida antaa
- perussairaat ja huonokuntoiset 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat
- alle 6 kuukauden ikäiset lapset
- raskaana olevat

Influenssarokotusta suositellaan myös kaikille niille, joiden lähipiirissä on vakavalle influenssalle altis henkilö. Tähän lähipiiriin kuuluvien rokottamiseen ei kuitenkaan käytetä kansallisen rokotusohjelman influenssarokotteita, toisin sanoen nämä rokotteet eivät ole maksuttomia. Terveyden- tai sairaanhoitaja arvioi, kuuluuko rokotettava maksuttoman rokotuksen kohderyhmään.

Influenssarokotteen hankkiminen omakustanteisena

Influenssarokotusta suositellaan kaikille, joilla on lähikontakti vakavalle influenssalle alttiiseen henkilöön. Osa heistä saa rokotteen maksutta ja osa ei. Terveyden- tai sairaanhoitaja arvioi, kuuluuko rokotettava maksuttoman rokotuksen kohderyhmään.

Mikäli ei kuulu maksuttoman influenssarokotuksen piiriin, voi hankkia reseptillä apteekista omakustanteisen influenssarokotteen. Rokotettavan tulee ottaa apteekista ostettu rokote mukaan walk in -rokotuksiin tai muuhun sovittuun terveydenhuollon käyntiin, jossa se voidaan antaa.

Reseptipyynnöt omakustanteista influenssarokotetta varten lähetetään terveysasemille sähköisen asiointipalvelun kautta yhteydenottolomakkeella, mikäli tämä on asiakkaalle mahdollista. Sähköiseen asiointiin pääsee osoitteessa www.kymsote.fi/easiointi. Palvelun käyttö vaatii vahvan tunnistautumisen verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Mikäli sähköinen asiointi ei ole mahdollista, tehdään reseptipyyntö terveysasemien puhelinpalveluun p. 05 220 2000 soittamalla.