EtusivuAjankohtaista

Ajankohtaista | 26.05.2023

Kesämökkeilijä: onko lääkekaappisi kunnossa?

Tikku sormessa, sääret täynnä hyttysenpuremia, kantapäät rakoilla… Esimerkiksi näihin vaivoihin mökkeilijän kannattaa varautua kesälomakauden alussa.

Kesämökiltä on hyvä löytyä perusvalikoima lääkkeitä ja ensiaputarvikkeita, aivan kuten kotoakin. Jos mökki on käytössä vain kesäaikaan, kiinteä lääkekaappi ei ole paras vaihtoehto. Talven yli mökkeilleet lääkkeet eivät ole enää käyttökelpoisia, jos lämmitys on ollut poissa päältä. Kylmän ohella ilman kosteus pilaa lääkkeitä. Vanhentuneet, väärinsäilytetyt ja tarpeettomat lääkkeet tulee aina palauttaa apteekkiin. Näin ne eivät joudu vääriin käsiin, eivätkä päädy luontoon ja aiheuta haittoja eläimille ja ympäristölle.

Mitä mökin lääkekaapin olisi sitten hyvä pitää sisällään?

Lääkekaapista on hyvä löytyä kipu- ja kuumelääkettä. Lääkevalikoimassa tulee huomioida koko mökkiporukan tarpeet, esimerkiksi tulehduskipulääkkeet eivät sovellu kaikille ja lapsille on aina hyvä olla oma kipulääke.

Mökillä sattuu ja tapahtuu. Desinfiointiaineen ja peruslaastareiden lisäksi varastoon kannattaa ostaa myös hieman isompia haavataitoksia ja sideharsorullia. Lisäksi mökiltä olisi hyvä löytyä tarvikkeet painesiteen tekoon isomman verenvuodon tyrehdyttämiseksi. Nyrjähdyksiin on hyvä varautua ideaalisiteellä. Jos mökillä ei ole pakastinta, venähdysten varalle kannattaa hankkia myös kertakäyttöinen itsestään viilenevä kylmäpakkaus.

Kutiseviin hyttysenpistoihin kannattaa varautua joko kortisonivoiteella tai ihoa viilentävällä geeleillä. Voimakkaisiin ihoreaktioihin voi kokeilla myös antihistamiinitabletteja.

Mökkivarustukseen kannattaa ehdottomasti siis lisätä myös väline punkkien irrottamiseen.

Lapsiperheen mökkiapteekkiin kuuluu lääkehiili myrkytyksiä varten, perheen pienimpiä varten kannattaa varata myös nesteytysjuomaa helteen tai ripulin varalta.

Myös aurinkovoidevalikoima meillä on laaja, valikoimasta löytyy varmasti sopiva tuote kaikille.

Tervetuloa asioimaan mökkireissulla Voikkaan apteekkiin tai Jaalan sivuapteekkiin!