EtusivuAjankohtaista

Ajankohtaista | 22.05.2024

Mitä omega-3-rasvahapot ovat?

Omega-3-rasvahapot ovat pehmeitä monityydyttymättömiä rasvahappoja, joilla on monia suotuisia vaikutuksia elimistölle.
Ruokavaliostamme saatava rasva on joko pehmeää eli tyydyttämätöntä rasvaa tai kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa. Pehmeä rasva, joka sisältää omega-rasvahappoja, on tärkeä ravintoaine terveellisessä ruokavaliossa.

Omega-3-rasvahapot ovat välttämättömiä rasvahappoja, koska ne pitää saada ravinnosta.

Miksi Omega-3- ja muita rasvahappoja tarvitaan?
Ne ehkäisevät sydän- ja verisuonisairauksia sekä tyypin 2 diabetesta.
Rasvahapoilla on tärkeä tehtävä kokonaiskolesterolin alentamisessa, tulehdusten lievittämisessä ja kohonneen verenpaineen hoidossa.
Niillä on keskeinen osa muistisairauksia ja sarkopeniaa eli lihaskatoa ehkäisevässä ruokavaliossa.
Omega-3-rasvahappojen lähteitä ovat kasvimargariinit, kasviöljyt ja näistä erityisesti rypsiöljy, pellavansiemenet, chiansiemenet ja rasvainen kala (esim. lohi, silli ja taimen).

Rasvan saantisuositus ruuasta aikuisille:

  • Naisille noin 60 grammaa rasvaa päivässä, josta vähintään kaksi kolmasosaa eli 40 grammaa pehmeää rasvaa
  • Miehille 85 grammaa rasvaa päivässä, josta 60 grammaa tulee olla pehmeää rasvaa


Mikäli sinulla heräsi kysyttävää, tervetuloa Avainapteekkeihin keskustelemaan aiheesta!